A. de Fussigny Cognac is opgericht in 1814, en is een onafhankelijk cognachuis dat gevestigd is op de oevers van de Charente rivier. Het is het laatste operatieve huis in het historische centrum van Cognac.

Het cognachuis biedt een selectie cognacs aan uit alle groeiende terroirs, maar focust zich voornamelijk op het distilleren van eaux-de-vie van de prestigieuze Fine Champagne regio (Petite en Grande Champagne). Gebruikmakend van deze gebieden met hun kalkrijke bodems concentreert A. de Fussigny zich volledig op kwaliteit. Met een mix van voorouderlijke expertise en savoir-faire worden de beste selecties van eaux-de-vie gecombineerd om een bepaalde finesse voor elke smaak te produceren. Hierdoor ontstaat er voor elke afzonderlijke cognac een bijzonder en complex karakter. De cognacs bezitten veel body en hebben een lange afdronk.

Door de nabijheid van de rivier ontstaat er een perfecte luchtvochtigheid in de kelders. Het is een ideaal vochtig klimaat waardoor er meer verdamping van alcohol plaatsvindt en minder verdamping van eaux-de-vie.

A. de Fussigny Cognac heeft een no-plastic beleid en garanderen dat ze geen plastic afval gebruiken of creëren voor hun verpakking.

A. De Fussigny Pure Organic VSOP Cognac

De A. De Fussigny Pure Organic VSOP Cognac, geïntroduceerd in 2014, is zoals de naam verraadt, op een volledig organische manier geproduceerd. Dit betekent dat er van wijnstok tot fles geen enkel kunstmatig product word gebruikt. Er worden geen chemicaliën, geen meststoffen en geen pesticiden gebruikt tijdens de productie en de uiteindelijke botteling. Deze cognac bevat dus geen toevoegingen. Dankzij deze techniek hebben de blends in deze cognac een rijpingstijd tussen de 4 en 7 jaar en staat het toe om volledig, pure en natuurlijke tonen te ontwikkelen waarbij alle smaken en aroma's precies behouden blijven zoals de natuur het bedoeld heeft. Het resultaat is een lichte, evenwichtige blend die aantoont wat er bereikt kan worden met een organische cognac.

Het blijft voor A. de Fussigny een hele uitdaging om een biologische cognac op de markt te brengen, omdat er niet veel biologische wijnboeren en -gaarden zijn. Het is daarom belangrijk om goed in te kopen en goede afspraken met wijnboeren te maken om de continuïteit te kunnen garanderen. De eaux-de-vie voor de cognac is afkomstig uit de Fins Bois en deels uit de Bons Bois.

Smaakomschrijving:

Neus: jong en fris met geuren van kamperfoelie, citroen, sinaasappel, appel en vanille vermengd met lichte tonen van geroosterd eikenhout.

Smaak: Fris en gebalanceerd, met subtiele smaken van citroenthee, cacao, zoethout, geroosterde amandelen en drop, gevolgd door een subtiele gekruide afdronk met tonen van noten en honing, maar niet te zoet.

Druif; Ugni Blanc

Flesinhoud; 70 CL

Alc. 40%

Hoe te genieten: om van deze fijne, organische cognac te genieten raden wij u aan om deze puur of met wat ijs te drinken.

Prijzen: Winne of the London Spirits Competition 2021, Gold Medal The Spirit Business Cognac Masters UK 2021, predicaat ‘Master’.

A. de Fussigny Supérieur Fine Champagne Cognac

De A. de Fussigny Supérieur Fine Champagne Cognac is een zachte en gevarieerde VSOP die eaux-de-vie van de Petite en Grande Champagne cru’s bevat. De blends hebben tussen de 4 en de 10 jaar gerijpt in traditionele Limousin eiken vaten. Deze prachtige cognac is een voorbeeld van de precisie, trots en vakkundigheid van het huis van A. de Fussigny en toont de superieure standaard van Fine Champagne.

De Supérieur Fine Champagne is een eerbetoon aan zowel zijn regio als aan zijn VSOP leeftijd. De bijzondere florale tonen van de Fine Champagne terroirs worden opgetild met smaken van gekonfijt fruit en het delicate rijpingsproces heeft geresulteerd in subtiele tonen van hout en boterachtige tonen van gebak. Als u op zoek bent naar een VSOP van hoge kwaliteit met een redelijk prijskaartje, dan is dit degene om voor te gaan.

Smaakomschrijving

Neus; Vanille, tonen van wijnstokbloemen en limoenthee. Vervolgens komen tonen van gekonfijte sinaasappel, appels, pruimen en eikenhout naar boven.

Smaak; De uitgebalanceerde smaak is rond en fluweelachtig aan het begin, daarna rijk en complex met tonen van geroosterde amandelen en gekonfijte vruchten (sinaasappel, abrikozen, appel en peer), om over te gaan in warm gebak en eiken.

Druif; Ugni Blanc

Flesinhoud; 70 CL

Alc. 40%

Hoe te Genieten: Deze VSOP is veelzijdig en kan uiteraard puur of met ijs worden gedronken. Zijn boterachtige aroma's van gebak en gekonfijt fruit passen uitstekend bij dessertgerechten met chocola of karamel, terwijl zijn lichtere bloemige aroma's het ook tot de ideale spiritbasis voor een zomercocktail maken. Geniet eventueel met een lichte sigaar.

Prijzen: The Cognac Masters 2020, Gold. San Francisco World Spirits Competition, Gold Medal.

A. de Fussigny Fine Champagne XO

De A. de Fussigny XO Cognac is een Fine Champagne blend die minimaal 50% Grande Champagne eaux-de-vie bevat, de rest is afkomstig van Petite Champagne.

De Grande en Petite Champagne teeltgebieden, beroemd om hun kalkhoudende bodem, glooiende heuvels en beschutte klimaat, staan bekend om het produceren van eaux-de-vie met een prachtige balans van bloemige, fruitige en kruidige noten op basis van druiven van hoge kwaliteit. De blends van deze XO zitten tussen de 10 en de 25 jaar. De diepe kalkbodem zorgt voor consistente groeiomstandigheden en een gestage rijping van de druiven, zelfs tijdens de heetste zomers.

Deze XO is een welverdiende winnaar van meerdere prijzen, met een smaak net zo eigentijds en heerlijk als de fles waarin hij wordt gepresenteerd. Een prachtige keuze om toe te voegen aan elke drankcollectie. De mix van Champagne terroirs, samen met het rijpingsproces van ten minste tien jaar in de vochtige kelders van A. de Fussigny's locatie aan de rivier de Charente leidt tot een heerlijk aromatische en elegante XO cognac.

Smaakomschrijving

Neus: Gedroogd fruit, winterkruiden, sinaasappel, hazelnoot en gerookt eikenhout.

Smaak: heerlijk zacht en mooi in balans, met steeds veranderende tonen van gedroogd fruit, bloemen en hazelnoot met een zoetachtige smaak van bessen. Lange afdronk met toffee en vanille.

Druif: Ugni Blanc

Flesinhoud; 70 CL

Alc. 40%

Hoe te genieten: Deze heerlijke XO kan het beste puur worden gedronken, met ijs, of met een scheutje water om het complexe smaakprofiel van fruitige, bloemige en eikenhouten tonen verder te openen. Schenk hem in een tulpglas en laat de neus zich bij kamertemperatuur in 8-10 minuten openen. Omdat hij van een Extra Oude Kwaliteit is, is deze heerlijke cognac de perfecte aanvulling op desserts op basis van karamel of chocolade. Ook past deze cognac goed bij een sterke sigaar.

Prijzen: Winner San Francisco World Spirits Competition 2011, Double Gold Medal China Wine and Spirits Award 2013, Double Gold. Cognac Masters 2015, Master.

A de Fussigny Extra Cognac

Deze A. de Fussigny Extra Cognac verdient zijn bekroonde status als een zeer goede cognac! Zoals uit de naam blijkt, komt deze uit een extra goed gerijpte oplage onder de vlag van een Extra Cognac. Meer specifiek betekent dit dat hij superieur is aan een XO of Napoleon en dat de oudste blend 30 jaar heeft gerijpt! Daarnaast wordt deze A. de Fussigny Extra uitsluitend gemaakt van eau-de-vie afkomstig uit het ‘premier terroir van de Grande Champagne regio.

Het is een geweldig voorbeeld van waarom op deze rijke kalkbodems geteelde cognacs het meest gewild van allemaal zijn. Indien u van de fijnere dingen in het leven houdt, dan is dit zeker een cognac om eens van te genieten. En zoals bij alle cognacs uit deze reeks is de presentatie even heerlijk als vooruitstrevend als de drank zelf. Met zijn strakke, eigentijdse lijnen gepresenteerd in een cognac karaf die uitnodigt tot conversatie. En omdat deze Extra Cognac in een zeer elegante presentatiedoos geleverd wordt, is het een ideaal geschenk voor mensen die de fijnere dingen in het leven waarderen.

Smaakomschrijving

Neus; Elegant en complex, met gedroogde vruchten, specerijen en heerlijke rancio. (Zuid-Franse benaming voor verouderde likeurwijnen die een specifieke, nootachtige smaak ontwikkelen)

Smaak; Heerlijk gestructureerd met een fluweelzachte textuur. Fruit, marmelade en hout, overgaand tot cacaobonen, vanille en toffee. De afdronk is zeer lang, met verrukkelijke tonen van rancio en sigarenkist.

Druif; Ugni Blanc

Flesinhoud; 70 CL

Alc. 40%

Hoe te genieten; Deze lang gerijpte cognac dient op de traditionele manier gedronken te worden, puur zoals de natuur het bedoeld heeft. Het is het perfecte digestief, misschien met ceremonie geschonken in een ouderwets brandy ballon glas of het tulpglas van de fijnproever. Laat het in beide gevallen op kamertemperatuur 10 minuten rusten, of verwarm het voorzichtig tussen uw handen. Zorg ervoor dat de geur uw zintuigen alvast verleidt door de heerlijke aroma's in deze rusttijd uw reukorgaan te laten prikkelen en zo de anticipatie te verhogen. Gaat ook perfect samen met een sigaar.

Prijzen; Winner of The Cognac Masters 2015, 'Master'. Winner of the San Francisco World Spirits Competition 2019, Double Gold