Geschiedenis Gin Algemeen

Gin - Oorsprong

Vaak wordt gin als een typisch Engels drankje beschouwd, maar de roots van gin liggen eigenlijk in Nederland. Want gin is namelijk de Engelse versie van de Nederlandse jenever. Gin ontstond oorspronkelijk in de 11e eeuw waar Italiaanse monniken slechte 'spirits' destilleerden. De hardheid van deze spirits werden verhuld door het gebruik van jeneverbessen. Het destillaat werd vaak gebruikt als medicijn en reisde uiteindelijk over Europa.

Vervolgens werd de echte gin in de 17e eeuw in Nederland en België gemaakt door enkele destillateurs van moutwijn die de graandestillaten met jeneverbes hadden gemaakt. Ook dit werd als medicijn verkocht, maar stiekem ook voor andere doeleinden onder de naam jenever geconsumeerd.

Het werd pas echt ontdekt toen de Engelse troepen van Willem van Oranje in de 80-jarige oorlog op het destillaat stuitten. De jenever werd al snel opgepikt door de verschillende troepen en het kreeg de koosnaam 'Dutch Courage'.

In de jaren daarna groeide de productie, vooral in Engeland. Aan het einde van de 19e eeuw werd gin wereldwijd een groter product dan jenever omdat de Amerikanen gin boven jenever verkozen. De hoge mixbaarheid van gin gaf hierin de doorslag.

Gin - Productieproces

Gin ontstaat uit de kolom destillatie van vergist graan en de toevoeging van kruiden en specerijen.

Allereerst wordt neutrale graanalcohol tot 96% gedestilleerd. Deze wordt dan aangelengd met water tot een alcoholpercentage van 60%. Daarna worden de kruiden en specerijen toegevoegd en wordt opnieuw gedestilleerd. Uit de kruiden en specerijen komen essentiële oliën vrij en ontstaat een puur en intens aroma.

Voor het bottelen wordt eerst het juiste alcoholpercentage bepaald door toevoeging van mineraal- of gedemineraliseerd water. Wettelijk is gin een sterk alcoholische drank waarin de smaak van de jeneverbes moet terugkomen. Gin heeft binnen de EU een minimum alcoholpercentage van 37,5%.

Gin - Soorten

Er zijn verschillende soorten gin met als bekendste London Dry Gin.

London Dry Gin London Dry Gin is de meest klassieke stijl van gin en kent geen specifieke plaatsaanduiding. Deze gin hoeft dus niet per se uit Londen te komen. London Dry is een kwalificatie die staat voor een eenmalige destillatie waarin ook alle ingrediënten mee gedestilleerd worden. Daarnaast staat Londen Dry ook voor de toevoeging van water na de destillatie.

Distilled Gin

Distilled Gin kent bijna hetzelfde proces als Londen Dry Gin, maar bij distilled gin worden er naderhand nog infusies toegevoegd of extra ingrediënten mee gedistilleerd.

Compound Gin

Compound gin’s bevatten toegevoegde smaken en extracten zonder dat er daadwerkelijk destillatie van kruiden heeft plaatsgevonden. Vaak wordt hier de gelijkenis gemaakt met het verschil tussen goedkope en kwalitatieve parfums.

Mede door de opkomst van klassieke cocktails worden Old Tom Gin’s weer geproduceerd. Old Tom Gin is de zoetere versie van de gin.